טיפול בילדים שומעים להורים חרשים, ביחידה לטיפול בילדים כבדי שמיעה וחרשים עם בעיות רגשיות במרפאת החוץ לילדים ונוער של המרכז הרפואי לבריאות הנפש מעלה הכרמל

ד"ר מאיה ברקאי (הגדל)

ביחידה לטיפול בילדים ומתבגרים (6-21) כבדי שמיעה וחרשים המתמודדים עם בעיות רגשיות, התנהגותיות ונפשיות, במרפאת החוץ לילדים ונוער של המרכז הרפואי לבריאות הנפש מעלה הכרמל, החלו לטפל גם בילדים שומעים להורים חרשים וכבדי שמיעה, שהם קבוצה ייחודית שלא זכתה עד עכשיו להתייחסות להתמודדותה הייחודית.

 

ד"ר מאיה זאבי ברקאי – מנהלת היחידה המשרתת את כל אזור צפון הארץ, הסבירה שילדים שומעים להורים חרשים, נולדים למצב שהתקשורת של ההורים עם הילדים היא בעיקרה בשפת הסימנים, ואז בשנות ההתפתחות הראשונות, ילדים אלה זקוקים לעתים לתגבור של השפה. כמו כן, עקב יכולתם הוורבלית של ילדים אלה, מגיל צעיר הם "מקבלים" תפקיד "הורי" בתוך המערכת המשפחתית, ומשמשים כמתורגמנים בין ההורים לחברה השומעת. לצד המיומנויות המיוחדות שילד כזה מפתח, יש לאחריות הגדולה המוטלת עליו גם השלכות רגשיות. מצד ההורים החרשים וכבדי השמיעה נדרשת התמודדות לא פשוטה – נושאים של גבולות וסמכות הורית עלולים להיות מורכבים בתוך הסיטואציה.

 

המענה הייחודי הניתן במרפאה - טיפול רגשי בילד השומע, והדרכת הוריו החרשים וכבדי השמיעה. הדרכה זו מעניקה תמיכה וחיזוק היכולות ההוריות, פיתוח מיומנויות התמודדות עם הסיטואציה המורכבת, והעצמה להורים אלה.

 

ד"ר גלינה וולוביק – מנהלת המרפאה לילדים ונוער של המרכז הרפואי לבריאות הנפש מעלה הכרמל, ציינה כי במרפאה יש צוות בעל ידע מקצועי מעמיק בתחום

של הטיפול הרגשי באוכלוסייה עם לקות בשמיעה, שיכול להביא לשיפור ולהקלה במצבם. במרפאה ניתנים: הערכה ואבחון רב מקצועי, טיפול רגשי פרטני, טיפולים קבוצתיים, טיפולים פסיכיאטריים, והדרכת הורים. כמו כן ניתן ייעוץ לגורמים מטפלים בקהילה כגון: בתי ספר, לשכות רווחה, מרכזים לטיפול וחינוך של ילדים ליקויי שמיעה.

עבור לתוכן העמוד