שירות פסיכולוגי

הגדל
מנהלת השירות:
ד"ר זינה לויטן:  04-8559236 
כתובת מייל: [email protected]
 
צוות הפסיכולוגים של המרכז מספק מגוון רחב של טיפולים ושירותים פסיכולוגים. הצוות מונה כ- 15 פסיכולוגים (מדריכים, מומחים ומתמחים).
הפסיכולוגים עובדים במחלקות השונות של בית החולים ובמרפאות הצמודות לו: מרפאת ילדים ונוער ומרפאת מבוגרים. חלקם נותן שרות פסיכולוגי בקהילה.
מנהלת השירות ד"ר זינה לויטן , פסיכולוגית קלינית בכירה, נוירופסיכולוגית , מומחית ומדריכה בפסיכותרפיה ופסיכו-דיאגנוסטיקה. 
 
טיפולים ושירותים פסיכולוגים הניתנים במרכז:
 
אבחון והערכה
 
ריאיון קליני
הריאיון הקליני הפסיכולוגי הוא כלי חשוב ומרכזי בעבודתו השוטפת של כל פסיכולוג. הריאיון הפסיכולוגי מאפשר איסוף אינפורמציה ומהווה כלי חשוב ביותר להבנת והעמקת התמונה הקלינית המתקבלת מן המטופל. לעיתים הריאיון הקליני מתקיים כאמצעי התרשמות בלעדי, לעיתים הוא חלק מקדים באבחון פסיכולוגי מלא. 
 
אבחונים פסיכו-דיאגנוסטיים
הבנת עולמו הפנימי של המטופל היא הבסיס לבניית תכנית טיפולית ושיקומית ומשליכה על קביעת הטיפול התרופתי. באמצעות האבחון ניתן להגיע להבנה עמוקה של עולמו הפנימי של המטופל, וכן לסייע במיקוד האבחנה.
האבחון הפסיכולוגי נעשה באמצעות מספר מבחנים.
 
 פסיכותרפיה
 
פסיכותרפיה דינמית פרטנית
פסיכותרפיה היא שיטת טיפול באמצעות דיבור וקשר. זהו טיפול שיטתי הדורש הכשרה ייחודית ויסודית, ומלווה בהדרכה צמודה במהלך ההכשרה. אחת מהנחות היסוד של תורה זו היא שאבני הבניין מהן נפשנו מורכבת, היא יחסי האנוש שנחרטו בנו מינקות ובמהלך חיינו הבוגרים. 
הטיפול הדינמי במסגרת בית החולים, נמצא מועיל בהפרעות אישיות קשות, במשברי חיים מורכבים וקשים, וגם בשיפור איכות החיים במחלות נפש. זאת מתוך הבנה הולכת ומעמיקה של מצבי נפש ראשוניים ומוקדמים בהתפתחות האדם. כתוצאה מכך מתאפשרת חווית תיקון של כשלים ומשברים ביחסי אנוש, שאירעו בחייו של המטופל ואשר פוגמים באיכות חייו ותפקודו בהווה. 
האשפוז, מזמן לעיתים מפגש ראשון עם טיפול פסיכולוגי ועם הערך של טיפול נפשי. במגמה העכשווית של קיצור אשפוזים, ייתכן והמפגשים עם הפסיכולוג, בבית החולים, יהוו הכנה לטיפול פסיכולוגי מתמשך אותו יוכל המטופל לקבל בקהילה. הטיפול עשוי לתרום למניעת אשפוז חוזר, לשיפור תהליכי שיקום, ולאיכות חיים טובה יותר של המטופל.
 
בנוסף לגישתו המקצועית הדינמית, המהווה יסוד מרכזי בהכשרה ובעבודה של צוות הפסיכולוגים, הצוות מתמחה גם בשיטות טיפול נוספות, ומפעילן על פי הצורך  (טיפול קוגניטיבי בטראומה ובמצבים של פוסט טראומה, ועוד). 
 
פסיכותרפיה קבוצתית
טיפול קבוצתי הינו שיטה טיפולית יעילה ביותר, היכולה להוות הזדמנות לעזור למטופל לצאת מהבידוד החברתי ולשפר את המיומנויות הבינאישיות.
הקבוצה יכולה להציע חוויה מתקנת של הבנה, תמיכה, שייכות וקבלה, ביחד עם הקניית מודל התמודדות עם קונפליקטים בינאישיים. 
הטיפול הקבוצתי מחייב מיומנות רבה, בנוסף לידע והכשרה ספציפית ומכאן שהמטפל מלווה בהדרכה.
 
הדרכת הורים והתערבויות במשפחה
הפסיכולוגים במחלקות ובמרפאות מבצעים הדרכת הורים והתערבויות משפחתיות על פי הצורך ועל פי החלטות צוות המחלקה. פעמים רבות התקדמותו של המטופל קשורה ומושפעת מעמדתם ועזרתם של בני המשפחה.
התערבות משפחתית והדרכת הורים מחייבת הכשרה, למידה והתנסות רחבה. 
 
הדרכה 
הדרכה אינטנסיבית היא חלק מובנה בתוך מערך ההכשרה של הפסיכולוג ובמהלך עבודתו השוטפת. החשיבות הרבה וההשקעה הרבה של המדריך והמודרך באות מתוך הכרה שעבודה טיפולית טובה מושתתת, בנוסף על ידע מקצועי, גם על בדיקה והתבוננות עצמית מתמדת. העבודה הטיפולית מעוררת בהכרח אצל המטפל תהודה רגשית חזקה. לימוד ובדיקה של מרכיבים אלו, חיונית הן להבנת המטופל והן להשגת דרכי התערבות אפקטיביות. 
הפסיכולוגים נותנים גם הדרכה לסטודנטים, למתמחים ולמומחים במגוון המקצועות של בריאות הנפש.
 
הדרכות לסטודנטים לפסיכולוגיה, במסגרת המרכז הרפואי לבריאות הנפש מעלה הכרמל:
סטודנטים לתואר ראשון לפסיכולוגיה 
פרויקט ההתנדבות מתקיים כיום במחלקה 8- מחלקה של אשפוזים ראשונים.
רכזת פרויקט ההתנדבות : גב' אורה גבאי- פסיכולוגית קלינית אחראית במחלקה.

הסטודנטים המתנדבים מקבלים הדרכה , במהלכה הם מביאים התלבטויות, תחושות והבנות, תוך התבוננות ולמידה. 
 
סטודנטים לתואר ראשון לפסיכולוגיה (מתכונת "התנסות בשדה")
כל שנה מתקבלת קבוצה של כ 10-15 סטודנטים, למשך שנת לימודים אקדמית, מאוניברסיטת חיפה. כל סטודנט מקבל מטופל אחד של בית החולים, ומלווה אותו לאורך השנה. רוב המטופלים שנבחרים לצורך זה הם מיחידת יום לנוער, מחלקת הנוער, וכן גם ממחלקות או מרפאת המבוגרים. המטרה היא יצירת קשר חברתי, תוך עשייה משותפת, במהלכה נוצר קשר משמעותי בין הסטודנט והמטופל. 
הפסיכולוגים של בית החולים, מלווים את עבודתם של הסטודנטים בהדרכה צמודה, בקבוצות קטנות. הסטודנטים והמטופלים מפיקים רבות מהקשר שנוצר במסגרת זו. עבור הסטודנט זו הזדמנות ייחודית למפגש ראשוני ולהתנסות בקשר עם התייחסות טיפולית. עבור המטופל זו כתובת צעירה וייחודית לפיתוח קשר חברי, קרוב ומשמעותי, המקרין באופן חיובי על חייו. 
התנסות זו חשובה ביותר להתפתחותם המקצועית של הסטודנטים, כפסיכולוגים לעתיד.
  
סטודנטים לתואר שני (במסגרת "הפרקטיקום")
"הפרקטיקום" - מסגרת המהווה התנסות בשטח עבור סטודנטים מן המגמות הקליניות השונות, (מאוניברסיטאות חיפה, תל אביב, בר-אילן). הסטודנט משובץ לאחת ממרפאות או מחלקות בית החולים. כל סטודנט מלווה על ידי פסיכולוג המחלקה לה הוא שייך, וכן לפסיכולוג המדריך אותו באופן אישי. הסטודנט מחויב במהלך שנת הפרקטיקום, להתנסות בהעברה וניתוח של מספר מבחנים פסיכו-דיאגנוסטיים, עם הדרכה צמודה. וכן לטפל בשניים עד שלושה מטופלים לאורך השנה. 
הסטודנט משולב באופן אינטגרלי ביחידתו ומשתתף בישיבות המחלקה והעבודה השוטפת. עבודתם של הסטודנטים היא תרומה משמעותית ליחידה בה הם עובדים, והסטודנט עצמו רוכש התנסות קלינית חשובה ביותר להכשרתו המקצועית בעתיד.
  
מתן ייעוץ לצוותי מחלקות
העבודה בבית חולים פסיכיאטרי דורשת התמסרות מיוחדת מצד העובדים ויכולה להיות מתגמלת מאד עבורם. יחד עם זאת, החשיפה המתמדת, במנות גדושות מאד, לטרגדיות אישיות של המטופלים, גובה מחיר נפשי מהמטפלים. ההזדמנות של צוות מחלקה להקדיש זמן, בהנחיית פסיכולוג, לעבודה על עצמו כצוות וכפרטים, עשויה לשפר את הבנת ההשפעות העמוקות שהצוות חשוף אליהן, ויכולה לשפר באופן משמעותי את תפקודי הצוות ואת יעילות הטיפול במאושפזים.


עבור לתוכן העמוד