"הצב לא מפחד מזה שאני משוגע" אמר מטופל במחלקה סגורה של המרכז לבריאות הנפש טירת כרמל בקבוצת טיפול בעזרת בעלי חיים

הגדל

 

טיפול באמצעות בעלי חיים ניתן כיום לא רק למטופלים במחלקות הפתוחות של המרכז לבריאות הנפש טירת כרמל, המגיעים לפינת החי בביה"ח, אלא הורחב גם למחלקות הסגורות, כאשר יעל בראונשטיין – המטפלת באמצעות בעלי חיים, מביאה כלבה, אוגרים, שרקנים, ארנבים, חמוס, צב ותוכים אל המאושפזים.

 

לדברי בראונשטיין החיות מספקות מקור מתמיד של תמיכה, אהבה ומגע חם, הן מעוררות את אינסטינקט המטפל, והקשר איתן הוא בלתי אמצעי ולא מילולי. הייחוד של שילוב בעלי חיים בתהליך הטיפולי הוא בכך שהם מספקים תגובה מיידית וספונטנית ומקבלים את האדם ללא תנאי. "הצב לא מפחד מזה שאני משוגע" אמר מטופל במחלקה סגורה לאחר שיצר קשר עם הצב בקבוצה הטיפולית.

 

למטופלים במחלקות הסגורות, שרבים מהם מתקשים ביצירת קשרים והם בודדים וסגורים בתוך עולמם, בעלי החיים מפיגים את בדידותם, מסייעים ביצירת קשר ומעודדים אינטראקציה חברתית. אצל אלה מהמטופלים המאופיינים במחשבות שווא וחשדניים כלפי הממסד ומרגישים שכולם נגדם (נותנים להם תרופות שאינם רוצים, זוממים נגדם וכד'), החיות מעוררות את אמונם ומקנות להם ביטחון.

 

בראונשטיין הוסיפה כי טיפול בעזרת בעלי חיים נמצא יעיל ביותר כאשר מדובר במטופלים במחלקה הפסיכוגריאטרית, שבה קשישים החולים במחלות דמנטיות כגון אלצהיימר, שחווים רגעים של סערת רוחות. מחקרים הראו כי מפגש קבוע עם בעל חיים עוזר להוריד את רמת החרדה האופפת אותם, וחולי אלצהיימר מסוימים אף הפסיקו ליטול תרופות נוגדות חרדה בעקבות המפגשים עם בעלי החיים, שמזכירים להם את הבית והחיים שהיו להם, ויש להם נוכחות מנחמת.

 

לדברי יעל בראונשטיין המטופלים במחלקות הסגורות מאד שמחים לקראת המפגש עם בעלי החיים וסקרנים לפגוש כל פעם חיה אחרת. הם נהנים מהמגע החם והליטוף, מאפשרויות המשחק ומכך שהחיות מוסיפות חיים ותנועה למחלקה הסגורה.

 

ליאורה ברקאי – מנהלת הריפוי בעיסוק שבמסגרתו פועלת "פינת החי", הדגישה את חשיבות הטיפול באמצעות בעלי חיים, והסבירה שהם מהווים כלי השלכתי לתחושות ולמחשבות של המטופלים, מה שמסייע לשחרור מרגשות מעיקים ונותן אפשרות למטפל לקיים דיאלוג עם המטופל בנושאים קשים.

עבור לתוכן העמוד