ריפוי בעיסוק

ריפוי
 
ריפוי בעיסוק "מעלה הכרמל"-
התפקוד שלכם זה התפקיד שלנו
מנהלת השירות: גב' מירי אלגביש
כתובת מייל:
[email protected]
טלפון: 045889333

ריפוי בעיסוק הינו מקצוע טיפולי מקבוצת מקצועות הבריאות הנסמך על גופי ידע ממדעי: העיסוק, הרפואה, החברה וההתנהגות. מטרת הטיפול לאפשר לאנשים להשתתף, להיות מעורבים ולקחת חלק בעיסוקים משמעותיים, בפעילויות ובתפקידים שונים, בכל גיל ובכל מצב בריאות.
הטיפול בריפוי בעיסוק במסגרת המרכז הרפואי ניתן למגוון גילאים ובמספר מוקדים ובהם:

• מחלקות אשפוז- כרוני, אקוטי, אשפוזים ראשונים, פסיכוגריאטריה ונוער.
• מרפאות חוץ- מרפאת ילד ונוער, מרפאת מבוגרים.
• אשפוז יום- מבוגרים, נוער.
• מגורים אינטנסיביים.

הטיפולים הינם פרטניים או קבוצתיים ונעשה בהם שימוש באביזרים מוטורים, תחושתיים, קוגניטיביים וכן שילוב במסגרות תעסוקה במרכז.

ההתערבות נעשית באופן ישיר על ידי מרפאה בעיסוק או באופן עקיף על ידי מדריכי הפעילות בסדנאות השונות או צוותים אחרים המגויסים לשיתוף פעולה בהעסקת המטופלים.
הטיפול מתמקד בקידום יכולות הנמצאות בבסיס תפקודו של האדם כגון: קשב, ריכוז, זיכרון, דיוק, יוזמה, תכנון וארגון, מוטוריקה ותקשורת, וכולל התאמה והנגשה לרמת הביצוע של האדם. הטיפול נבנה מתוך התכווננות לחזרתו של האדם אל החיים בקהילה: בית, עבודה, לימודים ומסגרת חברתית.

צוות הריפוי בעיסוק:
- מרפאות בעיסוק בעלות תואר ראשון ורישוי מקצועי ממשרד הבריאות
- מדריכי פעילות בעלי תחומי ידע שונים: מלאכת יד, נגרות, קרמיקה, הוראה ועוד.
- מטפלות בהבעה ויצירה עם הסמכה מוכרת ממוסדות אקדמאיים: טיפול בתנועה, ביבליותרפיה וטיפול באמצעות בעלי חיים.
תהליך ההתערבות בריפוי בעיסוק
לכל מחלקה במרכז מרפאה בעיסוק שתפקידה לרכז ולנהל את תחום הריפוי בעיסוק במחלקתה.
ההתערבות בריפוי בעיסוק הינה מגוונת ונבנית על בסיס חשיבה מקצועית, הערכות סטנדרטיות, תיאוריות ומודלים ובשיתוף האדם והדמויות המשמעותיות בחייו. אופי ההתערבות משתנה בהתאם לאדם ולמסגרת.
ראשיתו של תהליך ההתערבות כולל הכרות וביצוע הערכה תפקודית מקיפה המספקת מידע אובייקטיבי אודות:
• הפרופיל העיסוקי של האדם הכולל מידע על עיסוקיו בעבר ובהווה, תחומי עניין, ערכים, צרכים, שגרות והרגלים.
• הביצוע העיסוקי/ תפקודי של האדם הכולל מידע אודות יכולותיו להוציא לפועל פעילויות יום יומיות לתפקד ולהשתתף באופן מקסימלי בשגרות חייו. הביצוע העיסוקי כולל מיומנויות מתחומים רבים ובהם: מוטוריקה, קוגניציה, תחושה, מיומנויות תקשורת ועוד.
ההערכות מתבצעות על ידי המרפאות בעיסוק בלבד ומורכבות מאבחונים פורמליים ובלתי פורמליים המותאמים לאדם ומצבו בעת הגעתו לטיפול.
לאחר ביצוע ההערכה מוגדרות מטרות טיפול רלוונטיות. המטרות נקבעות בהתאם להעדפותיו ורצונותיו של המטופל ובשיתוף פעולה בין המרפאה בעיסוק, המטופל ומשפחתו. בהתאם למטרות ותוצאות ההערכה, נבנית על ידי המרפאה בעיסוק תכנית טיפולית, המתבססת על גישות טיפוליות שונות ממקצוע הריפוי בעיסוק ועושה שימוש באמצעי טיפול שונים. ההערכות והתכניות מתועדות ברשומה הרפואית הממוחשבת ומהוות חלק מהטיפול אותו מקבל המטופל במסגרת אשפוזו במרכז.

הדרכת סטודנטים
בהתאם להיות המוסד "מוסד מלמד" עבור סטודנטים לרפואה ומקצועות הרפואה, משתלבים בו גם סטודנטים ללימודי תואר ראשון בריפוי בעיסוק, הנלמד באוניברסיטאות המובילות בארץ.
לשם קבלת התואר נדרשת הכשרה מעשית בהתאם לקריטריונים של ארגון המרפאים בעיסוק העולמי (WFOT). מטרת ההכשרה לאפשר חשיפה והיכרות עם מגוון רחב של מוסדות, אוכלוסיות, אנשים ושיטות טיפול. הסטודנטים המגיעים להכשרה מודרכים על ידי מרפאות בעיסוק אשר השלימו קורס הדרכה באוניברסיטאות השונות.
במהלך ההכשרה הסטודנטים משתלבים בכל הפעילויות המקצועיות בהן משתתפים אנשי הצוות כגון: ישיבות צוות, ימי עיון, חומר לימודי וטיפולים, תוך תיאום ופיקוח של המדריכה במקום ההכשרה המעשית. הסטודנטים מחויבים לנהוג על פי הקוד האתי של המרפאים בעיסוק ולפי כללי האתיקה המקצועית והנהלים הנהוגים במקום.
טיפול בהבעה ויצירה
טיפולים רגשיים ייחודיים:
• טיפול בתנועה- שיטת טיפול רגשי המשלבת טכניקות תנועה שונות. בטיפול זה הגוף משלב בין התנועה לנפש ובכך מסייע לאדם להתחבר למתרחש בנפשו. לפי הארגון האמריקאי של המטפלים בתנועה (ADTA) , טיפול בתנועה הוא תהליך המקדם אינטגרציה רגשית גופנית חברתית קוגניטיבית של המטופל.
טיפול בתנועה ובמחול עוסק בצמיחה אישית דרך יחסי גומלין בין גוף לנפש והוא מושתת על התפיסה כי הגוף, היציבה והביטוי התנועתי של אדם משקף בעת ובעונה אחת רגשות ודפוסים נפשיים יחד עם דפוסים בין אישיים ותרבותיים. שימוש בחוויה תנועתית מאפשרת להביע רגשות שקשה לתת להם ביטוי מילולי.  ניתן להתייחס למהות התנועה, לאיכות התנועה, להקשרה התרבותי ולהיבטים של תקשורת. ניתן להתייחס לכוונה ולמניע שגורם לביצוע התנועה.
• ביבליותרפיה- תחום טיפול השייך לתחום התרפיה בהבעה ויצירה, בו מוצע שימוש בכלים יצירתיים, ספרותיים ומשחקיים מגוונים במטרה לפתח הכרות עם העולם הרגשי ולסייע בהבנה עמוקה יותר של מערכות יחסים ובהתמודדות עם קונפליקטים ומצבי מצוקה.

תרפיה באמצעות בעלי – חיים
תרפיה באמצעות בעלי-חיים הינו טיפול רגשי ייחודי המיועד עבור בני האדם מכל אוכלוסיות גיל ונעזר בבעלי-חיים, תוך שמירה על כבודם של בעלי-החיים.  הטיפול מתקיים בשני רבדים:

• בפינת החי – מגיעים מטופלים מהמחלקות הפתוחות אשר הופנו על ידי מרפאות בעיסוק. ברובד זה מוקד העבודה הינו יותר תפקודי-שיקומי ובאופן עקיף, נעשה תהליך רגשי.

• במחלקות הסגורות – המטפלות מגיעות אל המחלקות, לקיים קבוצה טיפולית רגשית, המלווה בחיה ובתוכן. הטיפול נעשה באמצעות השלכה רגשית של המטופלים על בעלי-החיים.

 
עבור לתוכן העמוד