משפטנים מהייצוג המשפטי לנוער משתלמים בנושא בריאות הנפש של קטינים

דר' פולאקביץ יעקב צילמה עינת פרץ (הגדל)

"טיפול מוקדם ככל האפשר בקטינים עם בעיות נפשיות, יכול לעזור בפתרון חלקן הגדול של הבעיות ולמנוע את התמשכותן לבגרות. למרות זאת יש רתיעה בקרב ציבורים רבים מפנייה לטיפול נפשי בגלל סטיגמה, כאשר האשפוז נתפש בעיניהם כשיאו של 'אות קין' אותו אמורים לשאת המטופל ובני משפחתו"  אמר ד"ר יעקב פולאקביץ – מנהל המרכז הרפואי לבריאות הנפש מעלה הכרמל ופסיכיאטר מומחה לילדים ונוער, בהרצאתו על סוגיות משפטיות ופסיכיאטריות. זאת במסגרת אירוח בביה"ח של השתלמות  לעורכי דין/ אפוטרופסים לדין מהייצוג המשפטי לנוער ולמשפחה במשרד המשפטים חיפה והצפון, בארגונם של עו"ד ג'יהאן קראקרה-בכריה ממחוז חיפה ועו"ד ערן נריה ממחוז הצפון.

 

ד"ר פולאקביץ הוסיף: "חוק הנוער מאפשר אשפוזו של קטין לא רק במקרה של קיום מחלה נפשית קלינית העלולה לסכן את החולה עצמו או את זולתו סיכון פיזי מיידי, אלא גם במקרה של הפרעה נפשית קשה העלולה להביא נזק חמור להתפתחותו של הילד. מאידך, ניתוק הקטין מהמערכת המשפחתית ואשפוזו עפ"י החלטת בית המשפט בגיבוי חוות דעת של פסיכיאטר מומחה לילדים ונוער, מעורר לא פעם כעסים הן בקרב הקטינים והן בקרב בני משפחותיהם. ועולה השאלה האם הכוונה של שמירה על חירותו של אדם, כבודו ובריאותו עולה בקנה אחד עם הצורך באשפוזו הכפוי במסגרת פסיכיאטרית, על אחת כמה וכמה כשמדובר בקטין שזכות ההחלטה לא בהכרח בידיו".

 

ד"ר פולאקביץ סיפר כי המשפטנים גילו ענין רב בדברים ששמעו וראו, ושאלו שאלות רבות כמו מה ההבדל בין הפרעה למחלה, כיצד מעריך פסיכיאטר סכנה מיידית להתפתחות הקטין שמחייבת אשפוז ועוד, שהעידו על מעורבותם הגבוהה בנושא שבטיפולם.

 

המשפטנים ערכו ביקור במחלקת אשפוז נוער הסגורה ובמחלקת אשפוז יום לנוער, בליווי מנהלי המחלקות ד"ר קוסוב וד"ר פישמן שנתנו הסברים, הציגו נתונים, וענו על שאלות.

 

בהמשך התקיימה הרצאתה של עו"ד ויוי רכניץ על היבטים משפטיים בהליכי אשפוז כפוי של קטינים, ולסיום ההשתלמות קיימו המשפטנים מפגש מונחה.

עבור לתוכן העמוד