הדרכת סטודנטים לרפואה מהארץ ומחו"ל

הגדל

פרופ' מיכאל פוירובסקי - אחראי הוראת סטודנטים לרפואה במרכז הרפואי לבריאות הנפש מעלה הכרמל.

 

במסגרת הקשר האקדמי של המרכז הרפואי לבריאות הנפש מעלה הכרמל עם הפקולטה לרפואה של הטכניון, מגיעות מידי שנה שלוש קבוצות סטודנטים לרפואה ללמוד בבית חולים במתכונת "קלרקשיפ": שני מחזורים של סטודנטים ישראלים ומחזור אחד של סטודנטים מארה"ב במסגרת תוכנית Teams. תלמידי הרפואה נמצאים בשנה החמישית ללימודיהם וזו להם חשיפה ראשונה למחלקות פסיכיאטריות ולחולים פסיכיאטריים בכלל.

 

 במסגרת שהותם בבית החולים, הנמשכת חמישה שבועות לכל קבוצה, מועברות להם הרצאות שמטרתן ללמד על הפסיכופתולוגיה, המחלות והטיפול בתחום הנפשי והשיקום שלאחר האשפוז. ההרצאות ניתנות על ידי צוות רופאים ופסיכולוגים קליניים מבית החולים. 

במקביל להרצאות נמצאים הסטודנטים במחלקות השונות: מחלקות מבוגרים, פסיכוגריאטריה, מחלקת נוער, ומרפאות, הם צופים בריאיון חולים ומראיינים בעצמם.

 

המיוחד בהוראה בפסיכיאטריה הוא שילוב של הוראה חווייתית והוראה פרונטאלית, תוך שמירת עיקרון  ה"הוראה ליד מיטת החולה".  

החומר התיאורטי שנלמד מובא בהקשר לחשיפה למטופלים עם מגוון רחב של תסמונות, ולשיטות טיפול מגוונות הכוללות: טיפול תרופתי, פסיכותרפיה, טיפול בנזעי חשמל, התערבות שיקומית וטיפולים אחרים. 

 

צוותי המחלקות בשלמותם תורמים ללימוד על המחלות, התרופות, ועל ההתייחסות לחולים כאנשים ולא כבעלי מחלה. הצוות נדרש להצטייד בסבלנות רבה כלפי ה"אורחים" במהלך 15 שבועות ה"קלרקשיפ" בכל שנה. יש צורך בהבנת חוסר בקיאותם בנושא הפסיכיאטרי, מתן מענה לשאלותיהם, הכלת הפחדים המתעוררים אצלם כלפי חולים בכלל וחולים פסיכיאטריים בפרט. 

 

בריכוז הסטודנטים, מלבד לימוד התכנים התאורטיים, חשוב להטמיע גישה טיפולית של ראיית המטופל כאדם ולא כמחלה, התעניינות באדם ולא רק בסימפטומים של המחלה.

הרצון הוא שהסטודנטים לרפואה יאמצו גישה זו בעתיד בכל תחום קליני בו יעבדו כרופאים.

בתום ה"קלרקשיפ" עוברים הסטודנטים בחינת סיום הכוללת הצגת חולה שקיבלו לבד במחלקה, אינטייק מלא, אבחנה מבדלת, טיפול ופרוגנוזה, כולל בחינה על החומר התאורטי.
עבור לתוכן העמוד