קבוצת "אוורור רגשות" במחלקה 5א' של המרכז לבריאות הנפש טירת כרמל מביאה הקלה למטופלים

נביל אבו זהיא. צילמה עינת פרץ (הגדל)

"העידוד והתמיכה שקיבלתי מהקבוצה, עזרו לי מאד לפרוק את הדברים ולא לקחת כל כך ללב את ההתייחסות הדוחה של משפחתי, כשאפילו אימא שלי קוראת לי משוגעת" כך אמרה מטופלת במחלקה 5א' של המרכז לבריאות הנפש טירת כרמל, משתתפת בקבוצה של "אוורור רגשות" למטופלים, לנביל אבו זהיא – אח וסגן אחות אחראית, יוזם ומנחה הקבוצה.

 

מטופלים באגף הפתוח, ואף מטופלים מהאגף הסגור במחלקה שמצבם מאפשר זאת, משתתפים בקבוצה שמטרתה להעלות רגשות חיוביים או שליליים שמתעוררים בעת האשפוז ויכולים לעורר אי שקט. נביל הסביר כי חשוב לתת ביטוי לתחושות במסגרת בטוחה ומעודדת, כאשר ניתן לטפל ברגשות אלה ולהמיר רגשות שליליים לחיוביים, תוך שימוש באמפטיה, הקשבה, שיקוף רגשות ומתן לגיטימציה לביטויים.

 

המטופלים מעלים נושא שמטריד אותם והם מפתחים אותו בקבוצה, כמו למשל: איך הם מרגישים בעת התקף פסיכוטי, או נושא הסטיגמה - כשאנשים בחוץ דוחים אותם ובמשפחה מתביישים בהם. הם חולקים מניסיונם, מספרים מה קרה להם ואיך זה משפיע עליהם, ומחווים דעה: "אנשים לא מבינים שיש לנו מחלה כרונית כמו סוכרת" או "אל תתייחסו לכל מה שאנשים אומרים וחבל שזה ירגיז אתכם", או "זה מאלוהים ואין מה לעשות". בקבוצה כל אחד מציג עצמו בשמו, ונביל פונה גם לשקטים בקבוצה ומעודד אותם להתבטא, ליצור קשר אחד עם השני, להיות קשובים זה לזה, ודואג שהמשתתפים לא יקומו ויצאו במהלך המפגש. בתום המפגש אחד המטופלים מסכם את הדברים ובמידת הצורך נביל משלים. יש לציין כי המטופלים מדווחים על תחושת הקלה בעקבות המפגשים של הקבוצה וממש מצפים להם.

 

ד"ר אנטולי קריינין – מנהל מחלקה 5א' במרכז לבריאות הנפש טירת כרמל, בירך על יוזמתו של נביל אבו זהיא ואמר כי כל מפגש של איש מקצוע מיומן עם המטופלים מועיל והוא חלק מתכנית שיקומית כוללת, שמיועדת לקדם את המטופל ולהעלות את יכולותיו. הקבוצה ל"אוורור רגשות" עוזרת למטופל להכיר ברגשותיו בסביבה מוגנת שמאפשרת לו ללמוד דרכים להשתלט על רגשותיו השליליים, ומעודדת את רגשותיו החיוביים.

עבור לתוכן העמוד